L’Hospital Comarcal del Pallars, 9 anys al servei del PACIENT RENAL

0
49

L’Hospital Comarcal del Pallars (HCP) va obrir les seves portes fa 26 anys amb el compromís d’iniciar una nova etapa sanitària al servei dels ciutadans de les comarques de l’Alt Pirineu. Demogràficament, es tracta d’una població envellida, amb una elevada taxa de despoblació que, gràcies a la proximitat a zones turístiques, duplica la seva capacitat en determinades èpoques de l’any.

Amb el temps, l’HCP ha ampliat la seva oferta de serveis i programes de referència en l’àmbit de l’atenció a les persones dins el sistema de salut, augmentant i adequant-se a les necessitats pròpies de la seva regió. Així doncs, l’estiu del 2010 es va inaugurar la unitat d’hemodiàlisi, oferint la possibilitat de realitzar aquest tractament a tots aquells usuaris del Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça. L’obertura d’aquest servei ha permès reduir els desplaçaments dels pacients per rebre el tractament, millorant així la seva qualitat de vida i, alhora, donant l’oportunitat de realitzar l’hemodiàlisi a aquelles persones de fora de la comarca que, per motius vacacionals, personals, laborals… necessitin aquest servei de manera temporal.

L’equip està format per un total d’onze professionals, entre els quals trobem dos metges, un d’ells nefròleg del servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV), quatre infermeres, quatre auxiliars d’infermeria i el personal de neteja. La unitat té una capacitat per atendre deu pacients per sessió amb dues infermeres, una auxiliar i el metge responsable.

Des de fa 2 anys, la unitat rep la col·laboració de la Fundació Renal Jaume Arnó, fet que ha permès ampliar la carta de serveis especialitzats per aquest tipus de pacients. En són un exemple les visites periòdiques de l’Esther Jiménez, psicòloga, i l’Annabel Martínez, dietista-nutricionista, que realitzen un seguiment individualitzat en l’àmbit psicològic i dietètic dels pacients. Aquest contacte també ha fet possible l’inici d’un programa d’exercici físic intradiàlisi, dirigit per la Sonsoles Hernández, de Traïnsplant, especialista en l’exercici físic en la malaltia i el trasplantament renal.

Al llarg d’aquests anys, l’equip humà de la unitat ha mantingut el compromís de vetllar per la salut i el benestar de la població, apostant per la millora contínua de la qualitat assistencial i aportant un alt nivell de satisfacció als seus usuaris.