La Federació Catalana del Voluntariat Social acull 340 entitats a Catalunya que, com la nostra Fundació, treballen en projectes que necessiten el suport de voluntaris.

Des del 2017, hem obert portes per col·laborar amb diferents instituts d’educació secundària de la ciutat de Lleida que, des de fa uns anys, han incorporat en el seu currículum escolar l’assignatura d’aprenentatge i servei que vol promoure que els alumnes experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic, aprenguin en exercici actiu de la ciutadania i posin en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat.

Així doncs, aquest any 2019, hem treballat amb tres instituts: IES Joan Oró, IES Samuel Gili i Gaya i INS Josep Lladonosa.

Cal dir que els pacients, agraïts per la tasca social duta a terme per la Fundació, ofereixen el seu temps de manera altruista per col·laborar en xerrades, actes o en temes organitzatius de la nostra entitat. En la mateixa línia, altres entitats com INEFC, COPLEFC i Rocko Almenar han participat com a voluntaris a la TransplantBike: la Marxa per les Segones Oportunitats.

El voluntariat en el projecte Lleida per la Donació ha consistit en:

• La creació de petits curtmetratges a favor de la donació d’òrgans, a fi de poder fer campanya de sensibilització a través de les xarxes socials.

• Formar part de la taula d’informació que la Fundació disposa a la Fira del Voluntariat Social, que cada any té lloc durant el mes de març.

Reforç escolar en casos de risc d’absentisme escolar a causa del tractament renal substitutori (diàlisi o trasplantament).

• Estampació de samarretes que després seran utilitzades pels alumnes d’escoles de primària en el marc del projecte Lleida per la Donació:  Dia del Ronyó.

• Col·laboració en les tasques organitzatives de la Mitja Marató Rodi Ekke.

• Col·laboració en les tasques organitzatives de la TransplantBike.

GRÀCIES, de tot ronyó!

Raquel Maya

Responsable de Comunicació de la FRJA

Prim i bellugadís, de pell bruna i ulls foscos i profunds que ho pregunten tot, en Youssef va aprendre de forma prematura allò que cap nen hauria de saber.

Quan només tenia sis mesos, els metges van pensar que patia talassèmia, un tipus d’anèmia hereditària, però les anàlisis ho van desmentir. Als dos anyets, els símptomes persistien però no es va trobar res concloent. Quan va començar l’escola, el seu color de pell va canviar i sempre estava cansat, així van iniciar un període de contínues infeccions, angines, febre i antibiòtics.

Finalment, arribà el tan esperat i alhora temut diagnòstic: en Youssef tenia cinc anys i un 23% de funció renal. La notícia posà cap per avall la vida de la família. Van ser moments molt durs –recorda la mare d’en Youssef–, però sovint aquesta realitat et posa en contacte amb persones meravelloses. La mare no pot evitar emocionar-se quan recorda la Dra. Zaira, que més que una metgessa esdevingué una amiga, i el Dr. Àlvaro Madrid, per la seva empatia i franquesa.

Malgrat l’esforç de la mare per seguir les indicacions del metge i totes les restriccions de la dieta renal, finalment en Youssef va haver de sotmetre’s a diàlisi peritoneal manual. Aquest tipus de diàlisi pot realitzar-se a domicili i presenta alguns avantatges sobre l’hemodiàlisi. No obstant això, requereix formació, un alt nivell de responsabilitat del cuidador i una petita intervenció per inserir el catèter, tenint en compte que comporta cert risc d’infeccions. A més, en el cas d’un nen de vuit anys, implica tenir molta cura a l’hora de jugar. De fet, un dia que jugava amb un amic, es van donar un cop sense voler i va haver de ser ingressat per extreure-li el catèter.

LA TRUCADA

A les 12 de la nit d’un 21 de maig, una trucada del Doctor Madrid, ho canvia tot: la família ha de ser a Barcelona a les 6 del matí, hi ha un possible donant per al Youssef. No es volen fer il·lusions, és difícil gestionar la llarga llista d’interrogants i incerteses que els manté desperts aquella matinada de dijous.

Quan es confirma que el trasplantament és viable i, després de 6 llargues hores de treball a quiròfan i d’una combinació de temors i esperança a la sala d’espera, en Youssef es desperta amb un nou ronyó. La intervenció ha estat un èxit, i les preguntes de la mare no es fan esperar… en Youssef ja fa pipí?

Després de quinze dies a l’hospital, tornen a casa. En Youssef comença una nova vida, amb noves il·lusions, però també amb nous reptes. Aquell setembre, uns quatre mesos després del trasplantament, toca tornar al col·legi.

L’ENGRANATGE

La família contacta amb la Fundació i el nostre equip d’atenció al pacient es posa en marxa. La infància del Youssef ha estat marcada per les constants visites al metge, les infeccions, els ingressos… Tot plegat ha desencadenat freqüents absències a classe i les consegüents dificultats d’aprenentatge. Aquesta situació preocupa als pares.

Des de l’any 2016, en el marc del projecte Lleida per la Donació, la Fundació disposa d’un conveni de col·laboració amb l’Institut Públic Josep Lladonosa i, quan traslladem al grup d’alumnes i a la tutora de CAS (Creativitat, Activitat i Servei) la proposta de fer voluntariat oferint classes particulars a en Youssef, els nois i noies manifesten molt bona disposició i es fan els preparatius perquè dos estudiants que viuen a prop de la família es coordinin per fer-li classes dos cops a la setmana. Aquest nou curs 2019-2020, un nou alumne participarà en aquest voluntariat tan especial.

Els pares del Youssef estan molt agraïts i la seva tutora valora positivament l’ajut que se li està donant, tot i que el progrés és lent.

Des de la Fundació volem fer un esment especial a l’INS Josep Lladonosa i felicitar-los per la seva sensibilitat, esforç i professionalitat a l’hora d’inculcar valors i formar persones. I als voluntaris que doneu del vostre temps i energies per ajudar els altres, GRÀCIES, de TOT RONYÓ!!!