Curiositats, La Ciclosporina.

0
80

Sabies què…?

La ciclosporina és un fàrmac immunosupressor d’acció ràpida i eficaç. És un fàrmac clàssicament utilitzat per evitar el rebuig en individus sotmesos a trasplantaments d’òrgans. 

Els orígens

La història de la ciclosporina s’inicia en l’any 1969 partint d’una mostra de terra d’una regió del sud de Noruega. D’aquesta mostra de terra s’aïlla un fong, Tolypocladium inflatum Gams, del qual s’extreuen dues substàncies que mostren una activitat anti-fúngica i antibiòtica residual, insuficient per pensar en qualsevol aplicació farmacèutica. No obstant això, tenint en compte la mínima toxicitat d’aquestes substàncies, es va decidir realitzar un cribratge farmacològic a la recerca de possibles aplicacions terapèutiques. 

Les substàncies de l’extracte del fong inhibien la formació d’anticossos, sense impedir la multiplicació de les cèl·lules leucèmiques inoculades en ratolins. La troballa (1972) era sorprenent: es tractava de substàncies capaces d’inhibir la resposta immunitària, però no bloquejant la proliferació cel·lular. Com a mínim, aquestes substàncies podrien ser molt valuoses com a eina de recerca.

El 1980, un grup d’investigadors de Sandoz, dirigit per R. Wenger, va aconseguir la síntesi de la molècula al laboratori. (1)

Ciclosporina i covid-19

Segons un estudi realitzat pel Grup de Recerca en la COVID-19, liderat pel Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari Quirónsalud Madrid, juntament amb la Universitat Europea, la Ciclosporina sembla ser un fàrmac prometedor per a pacients hospitalitzats per la Covid-19. Els pacients que van rebre ciclosporina van tenir un 81 per cent menys de probabilitat de morir que els pacients que no van rebre aquest tractament.

El Dr. Daniel Carnevali, cap de Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari Quirónsalud Madrid i professor de la Universitat Europea admet que tot i els resultats semblen prometedors, per confirmar aquesta hipòtesi caldria un assaig clínic en el qual es pogués aleatoritzar entre pacients que prenguessin ciclosporina o placebo “. (2)

 

  1. López, J.M (2 de març de 2019). Ciclosporina: un hito de la farmacología de los trasplantes. Info-Farmacia. Recuperado el 16 de julio de 2021 de http://www.info-farmacia.com/medico-farmaceuticos/revisiones-farmaceuticas/hitos-de-la-farmacologia-ciclosporina

 Sanitaria 2000 S.L (17 de novembre de 2020). Ciclosporina, un fármaco prometedor para pacientes hospitalizados por la Covid-19.  Sanidadprivada.com. Recuperat el 16 de juliol de 2021 de http://sanidadprivada.publicacionmedica.com/noticia/ciclosporina-un-farmaco-prometedor-para-pacientes-hospitalizados-por-la-covid-19