Racó del Pacient, Hemodiàlisi domiciliària.

0
135

NOU PROGRAMA D’HEMODIÀLISI DOMICILIÀRIA A LLEIDA

Aquest 2021 El Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha posat en marxa un programa d’hemodiàlisi domiciliària adreçat a pacients amb malaltia renal crònica.

Gràcies a aquest projecte pioner del qual s’estan beneficiant ja sis pacients, les persones amb necessitat de tractament renal subsitutiu no hauran de deplaçar-se per sotmetre’s a la diàlisi.

El personal sanitari i els usuaris valoren molt positivament aquest servei. Des del punt de vista fisiològic els metges destaquen que el tractament d’hemodiàlisi a domicili permet un control de la hidratació del pacient més continu i semblant al del ronyó, fet que millora els episodis de rampes i hipotensió. El tractament a casa afavoreix la regresió de la hipertròfia ventricular i el risc d’arrítmies i mort sobtada. També millora el control de les alteracions del metabolisme; permet una dieta més lliure, amb menys necessitat de fàrmacs; i agilitza la recuperació física postdiàlisi. Altres beneficis que s’observen tenen a veure amb el control dels símptomes relacionats amb l’ansietat i la depressió, perquè com assenyala Alfons Segarra, Cap de servei de Nefrologia de l’Hospital Arnau de Vilanova, “pacients i cuidadors agraeixen la flexibilitat, la llibertat, el benestar i la millora en les relacions socials i la qualitat de vida que suposa un tractament a domicili”.

I què en diuen els beneficiaris d’aquest programa?

Coneixem l’opinió de l’Ignacio Gracia, Director de la Fundació Renal Jaume Arnó, que des de fa dos mesos i mig es  sotmet a hemodiàlisi domiciliària:

“Siempre he preferido los programas domiciliarios de diálisis: diálisis peritoneal con pases manuales y con cicladora en las dos anteriores ocasiones en las que inicié diálisis y, ahora, con hemodiálisis domiciliaria. Me encuentro muy bien ya que la diálisis es más continuada (cinco días a la semana en sesiones de dos horas y media cada una) y el control de comidas y bebidas se lleva mejor. No noto fatiga post diálisis, lo que me permite tener actividad después de la sesión, además de la libertad horaria que permite flexibilizar las sesiones en función de tu vida y tus horarios. Se reduce considerablemente la asistencia al centro de hemodiálisis, el hospital en mi caso, a cambio de una mayor autorresponsabilidad sobre el tratamiento, puesto que se debe ser muy riguroso y aumentar la implicación tanto del afectado como de los miembros de la casa. A falta de más controles analíticos para ver el resultado, me encuentro muy bien, me ha dado un nuevo impuso después de algo más de cuatro años que llevo de nuevo en diálisis. La espera del trasplante debe servirnos para que nuestro día a día sea en las mejores condiciones posibles”.

 

Notícia a diari SEGRE 12-06-2021

Notícia a diari LA MAÑANA 12-06-