Zoom al dia del donant 2020

0
76
Lleida per la Donació

No podem estar junts, però podem estar units.

Aquest és el lema que ens impulsà a organitzar un Dia del Donant únic, amb particularitats que els darrers mesos han esdevingut quotidianes.

Des del 2017 celebrem el Dia del Donant amb una mostra de curtmetratges realitzada per alumnes de primer del batxillerat internacional de l’institut Josep Lladonosa. Però, com podíem coordinar-nos amb els alumnes, la professora, els col·laboradors habituals i el mateix equip de treball de la Fundació amb les restriccions de la pandèmia?

Hem de dir que la bona voluntat dels alumnes i l’empenta de l’Elena, la professora de CAS (creativitat, activitat i servei), van ser clau per posar en marxa el projecte.

Saber que les xifres de donació i trasplantament han caigut estrepitosament a causa de la Covid-19 ens recorda que, ara més que mai, cal fomentar la donació d’òrgans, agrair la generositat dels donants i encoratjar els nostres professionals sanitaris. Aquesta és l’espurna que ens va motivar a preparar la celebració malgrat les dificultats tècniques.

Vam decidir publicar els vídeos a les xarxes socials dies abans de l’esdeveniment i que fossin els mateixos creadors i creadores els que participessin de forma activa a fer difusió dels seus treballs. La incorporació d’aquesta modalitat de “vot popular”, juntament amb un punt de sana competitivitat entre els grups de treball, va ser molt positiva i engrescadora.

Finalment, ens vam “reunir” a través de Zoom per celebrar junts el Dia del Donant, visualitzar plegats tots els curtmetratges i anunciar-ne el guanyador. La visible emoció de la Dra. Mariona Badia, metgessa intensivista i coordinadora de Trasplantaments de l’Hospital Arnau de Vilanova, i del Dr. Jaume Tort, director de l’Organització Catalana de Trasplantaments, realment ens va commoure i ens va deixar entreveure la magnitud de l’impacte de la pandèmia a escala humana; el testimoni de Sol López, fundadora de l’Associació En tus Zapatos i mare d’un nen trasplantat enmig de la crisi de la Covid-19, ens va ajudar a redimensionar el valor de la donació d’òrgans. La participació de Laura Geli, escriptora de Reinici i trasplantada de fetge, i de Marta Gubau, trasplantada de cor i autora de Tenim un cor per a tu, vitals i entusiastes després de rebre la seva segona oportunitat, ens van aportar un testimoni viu d’una clara realitat: sense el seu donant, elles no serien aquí!

També vam gaudir d’un moment molt emotiu en lliurar el guardó de la Fundació, el Premi Dia del Donant, a Maite Lacasa, donant de ronyó a la seva germana bessona, que va estrenar una nova vida l’octubre de l’any passat gràcies a aquest gest tan generós i memorable que ens convoca anualment cada primer dimecres de juny.

Zoom al dia del donant

GRÀCIES DONANTS!

IV Mostra de Curtmetratges per la Donació d’Òrgans 2020
Fes un pas endavant, fes-te donant!
Segones oportunitats
Comparteix vida, dona segones oportunitats
Sorprèn-nos i dona vida
Regal de vida