La Covid-19 ens afecta, però ens en sortirem

0
155
La Covid ens afecta, però ens en sortirem

Jorge Twose
Comunicació i Promoció de la Donació de l’OCATT

La crisi sanitària provocada per la pandèmia de la Covid-19 ha afectat de manera significativa, com en altres àmbits de la salut, el sistema de trasplantaments. Després d’un inici d’any espectacular, l’activitat de donació i trasplantament d’òrgans i teixits va caure de manera abrupta a causa de la Covid-19, que va quedar limitada a casos urgents, programes especials i pacients pediàtrics. Els darrers dies, però, l’activitat ha tornat a recuperar la tendència a l’alça gràcies a l’obertura progressiva dels programes i a la reorganització dels serveis hospitalaris.

Des de l’1 de gener fins al 30 de juny del 2020, els hospitals catalans han gestionat 120 donants cadàver vàlids, que representen un 41,5% menys que en el mateix període de l’any passat (205). En la mateixa línia, els trasplantaments realitzats han estat 431, un 32,9% menys que en el mateix període de l’any 2019 (642). Però aquesta activitat no reflecteix l’impacte de la Covid-19, ja que en els dos primers mesos de l’any la donació i el trasplantament van tenir una activitat molt elevada, cosa que va fer que passéssim de xifres superiors al 20% (recordem que vam tancar el 2019 amb resultats espectaculars) a gairebé aturar-se en pocs dies.

L’activitat durant la greu situació provocada per la Covid-19 no va cessar mai, ja que es van mantenir els trasplantaments pediàtrics, els urgents i alguns programes especials, però la resta es va haver d’ajornar a l’espera de temps millors. De fet, si s’acota el període d’estudi des del 13 de març fins al 31 de maig, a Catalunya es van realitzar 48 trasplantaments, un 80% menys respecte a l’any anterior.

La urgència a disposar del màxim nombre de llits d’UCI per atendre l’immens volum de malalts, l’ajornament de les intervencions no urgents, la necessitat de minimitzar els riscos de transmissió del virus als potencials receptors o el fet que els coordinadors de trasplantaments són majoritàriament intensivistes i, per tant, estaven completament compromesos en l’atenció dels malalts de Covid-19, són algunes de les causes que expliquen aquest descens de l’activitat durant la crisi (figura).

Si observem les dades per mesos, trobem diferències evidents abans i després del mes de març. Durant els mesos de gener i febrer del 2020, es van realitzar 267 trasplantaments d’òrgans, un 19,2% més que en el mateix període de l’any anterior (224 el 2019). Posteriorment, tot i que la primera setmana de març l’activitat encara va ser important, les intervencions van caure en picat. Els dos mesos d’afectació profunda de la Covid-19 (març i abril) l’activitat es va reduir a 36 trasplantaments d’òrgans, en comparació amb els 203 de l’any 2019, un descens del 82,3%. Durant el mes de maig, s’observa un augment progressiu de l’activitat en comparació amb els dos mesos anteriors, amb 36 intervencions. El més de juny amb 92 trasplantaments, tot i que encara per sota, però ja es situa a prop d’una activitat més habitual.

La donació de cadàver ha anat en la mateixa línia, amb un augment del 17,6% durant els dos primers mesos de l’any respecte a l’any anterior (80 donants el 2020 vs. 68 el 2019) i un descens del 83,3% els mesos de març i abril (11 donants el 2020 vs. 66 el 2019). Al maig, s’han gestionat 6 donants i, al juny, 23. I pel que fa a la donació de viu, tot i veure’s afectada pel tancament de tots els programes durant la crisi de la Covid-19, es manté en unes xifres similars, o inclús superiors, a l’any anterior (51 el 2020 vs. 50 el 2019), gràcies a l’augment de l’activitat de trasplantaments amb aquest tipus de donant durant l’inici de l’any. La segona quinzena de maig es va emprendre de nou aquesta activitat, després de l’aturada, amb les quatre primeres intervencions i al juny ja se n’han fet 14.

Evolució Activitat donació d'organsFigura. Evolució mensual de l’activitat de donació i trasplantament d’òrgans a Catalunya, 2019-2020

A mitjans de maig, veient que la situació millorava, de manera coordinada amb l’ONT i els hospitals, es va posar en marxa un pla per a l’activació de la donació i el trasplantament, amb garanties i condicionat a les possibilitats i la situació dels diferents centres. Tot i que descartem apropar-nos a les xifres d’activitat d’anys anteriors durant els propers mesos, confiem a poder restaurar, a poc a poc, un volum d’activitat significatiu. Encara que les llistes d’espera no s’han vist excessivament afectades, no hem d’oblidar que 1.200 persones segueixin esperant un òrgan només a Catalunya. La donació i el trasplantament d’òrgans, teixits i cèl·lules salven cada any moltes vides i tots som plenament conscients de la necessitat de tornar a una certa “normalitat” en la mesura que sigui possible.

Des de l’OCATT, durant totes aquestes setmanes hem mirat de seguir connectats de manera periòdica i constant, encara que virtualment, amb els coordinadors de trasplantaments i els especialistes dels diferents programes de trasplantament dels hospitals catalans, però també amb l’ONT, amb els receptors i les associacions de pacients, amb els quals vam preparar el document de preguntes freqüents sobre la Covid-19 per a candidats i receptors d’un trasplantament.

Finalment, no voldríem acabar aquest article sense donar les gràcies als equips i als hospitals que, després de setmanes molt difícils, han mostrat ràpidament la seva predisposició a la reobertura dels diferents programes. I agraïm sobretot la generositat, la solidaritat i la humanitat dels donants i dels seus familiars per regalar vida i esperança fins i tot durant els dies de la pandèmia.

Ara més que mai, necessitem la confiança de la societat en el sistema de trasplantaments. Ens ajudes? Fes-te donant i parla de la donació!