Un recorregut de 360° a través de les persones.

Un trasplantament és quelcom colpidor que sobrepassa la tecnologia i la ciència. És una família que recupera el somriure, una nova oportunitat, una nova vida amb uns forts pilars, la generositat i l’altruisme d’un donant i la seva família. La nostra casella de sortida, el punt 0.

L’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) està plena d’aquesta vida. Tot agraint a la Fundació Renal Jaume Arnó aquest espai, permeteu-nos que ens presentem.

Fa 25 anys es creava l’OCATT, després de 10 anys treballant com un Programa de Trasplantaments del Departament de Salut. Un petit equip de persones, molt petit, va iniciar les tasques de coordinació de la donació i el trasplantament d’òrgans i teixits a Catalunya amb finalitats terapèutiques.

En aquells anys, les xifres eren molt baixes, uns 300 trasplantaments l’any entre 1984 i 1988, 16 centres extractors d’òrgans i 7 trasplantadors. Però la maquinària s’havia posat en marxa i ja no hi havia qui l’aturés. Actualment, la xifra de trasplantaments d’aquells anys s’ha multiplicat per 4.

Any rere any, el nombre de donacions augmenta i amb ell la possibilitat de realitzar més trasplantaments, de poder veure més i més famílies somrient. Calia continuar creixent i la Unitat de Coordinació de l’Intercanvi d’Òrgans, la UCIO, va evolucionar fins a la unitat de guàrdia que és avui, sempre alerta, 24 hores els 365 dies de l’any, a l’espera de l’avís: Tenim un possible donant! 

Aquest avís ens pot arribar de qualsevol dels 23 centres autoritzats per a l’extracció d’òrgans activat per l’Equip de Coordinació de Trasplantaments de l’hospital on, novament, trobem persones implicades, rigoroses i empàtiques que faciliten els processos, donen suport a la família i gestionen el donant amb l’objectiu d’obtenir el màxim d’òrgans possibles. Fetes les “ofertes” per part de la UCIO i acceptades per part dels equips, un cop extrets els òrgans, els cirurgians, anestesistes, infermeres i cel·ladors agafen el relleu, fent màgia, fent possible que aquell òrgan esdevingui el millor dels regals.

Tornem a l’OCATT i seguim treballant en equip. La UCIO, com a pilar fonamental del sistema, coordina, assigna i facilita la logística necessària per al transport d’òrgans i d’equips. Sabies que la nostra oficina, a més de coordinar l’intercanvi d’òrgans entre hospitals catalans o entre aquests i l’ONT, també realitza l’intercanvi d’òrgans entre tot el territori espanyol i Europa?

Realitzat el trasplantament, la Biovigilància agafa el relleu i és, si s’escau, l’encarregada d’aplicar les mesures correctores en cas d’avís d’incidència o reacció en algun receptor, gràcies a la traçabilitat d’òrgans teixits i cèl·lules. No abaixem la guàrdia ni un moment!

Més… Les Coordinacions Mèdiques d’Òrgans, de Teixits i de Cèl·lules planifiquen les noves accions en els diferents àmbits, mantenen actualitzats protocols i procediments comuns, ideen nous programes o interpreten i avaluen els resultats. Elles soles? No, totes les decisions que afecten cadascun dels àmbits es prenen de manera compartida, consensuada i conjunta amb els clínics, especialistes i/o cirurgians, a través de les Comissions Assessores, una altra peça fonamental del sistema.

Esdevé necessari mirar aquest recorregut, també, des del punt de vista numèric, per fer visible la feina dels estadístics, tècnics i administratius que fan possible la transformació de les xifres crues en resultats que faciliten el control i el seguiment. La gestió de les llistes d’espera, l’anàlisi de dades de donants i receptors, l’avaluació del resultat dels trasplantaments, els estudis específics, o la preparació d’informes per la presa de decisions clíniques i administratives formen part de la seva tasca diària, el valor de la qual es fonamenta en la transparència, la professionalitat i el respecte de cada una de les persones que hi ha al darrere de cada dada. Tractar aquesta informació implica disposar de registres adequats i d’una mà al backstage que crea i evoluciona els sistemes d’informació, facilitant-ne l’ús. L’immaterial es transforma en vida.

Comencem a tancar el cercle; sota la màxima “si no ho expliques, no passa”, tenim la forta convicció que la divulgació de les xifres de donació i trasplantaments retroalimenta els resultats. Des de l’àmbit de la Comunicació, es focalitzen els esforços en fer arribar a la societat el valor de la Donació. Xerrades en escoles, projectes amb comunitats concretes, visibilització del procés de donació i trasplantament… són activitats que pivoten, com no podia ser d’una altra manera, sobre capital humà, sumant també contribucions personals de la mà de les associacions de pacients, com la Fundació Renal Jaume Arnó, amb qui col·laborem regularment.

La Direcció que mou la batuta d’aquesta orquestra ha estat sempre compromesa amb un objectiu cabdal: augmentar la donació per així poder realitzar més trasplantaments, transformant d’aquesta manera més vides, generant més somriures. Quina responsabilitat i alhora quina motivació, no creieu?!

Arribem així al punt de partida, dibuixant un cercle entorn de l’evolució i l’engranatge de l’OCATT, amb la voluntat de mostrar-vos les persones que hi ha darrere de cada àmbit, més enllà de la tecnologia, les xifres o els protocols. Ara ja ens coneixeu una miqueta més!

Sabedors que ens queda recorregut per fer, objectius per superar i reptes per afrontar, finalitzem el viatge agraint el suport de totes les persones que confien en l’OCATT i en el nostre model de Donació i Trasplantament. Sense la confiança i la credibilitat de les persones, els resultats no serien els que són.

Aprofitem també, un cop més (i no ens cansarem mai), per agrair la generositat i solidaritat dels donants i dels seus familiars, així com de la feina diària de milers de professionals, ja que –sense ells– això no seria possible.

D’esquerra a dreta: Anna García, Ruth Barrio, Imma Ariete, Jordi Comas, Lydia Padró, Marga Sanromà, Jorge Twose i Jaume Tort.

L’equip actual de l’OCATT format per l’Abi, l’Anna, l’Aurora, la Imma, el Jaume, el Jordi, el Jorge, la Lydia, el Manel, la Marga, la Núria, el Pedro i la Ruth, les persones que integren la UCIO, així com tots aquells professionals que en algun moment van ser “ocatteros”, us donem les gràcies per aquesta oportunitat per presentar-nos i saludar-vos!