Cristina Puñet
Treballadora Social
Coordinadora de Projectes

Les dades que tenim, a escala mundial, sobre donació d’òrgans ens arriben de l’OMS (Organització Mundial de la Salut), des de la qual se’n va dur a terme una recollida per ordre de lONU (Organització de les Nacions Unides), a fi de conèixer la realitat, establir mesures de qualitat, seguretat i eficàcia i resoldre problemes mundials com l’escassetat d’òrgans i el creixent fenomen del turisme de trasplantament.

Gràcies a la tasca que es va dur a terme des de l’Observatori Mundial, situat a Madrid i vinculat a la Base Mundial de Coneixements de l’OMS, es van recollir dades de 98 països. Els països col·laboradors es distribuïen de la següent forma: 41 d’Europa, 21 d’Amèrica del Nord i del Sud, 13 de les Regions del Pacífic Occidental, 12 de Mediterrani Oriental, 8 d’Àsia sud-oriental i 3 d’Àfrica. Aquests països abasten el 82% de la població mundial.

Segons l’OMS, l’any 2018 al món es van practicar 140.000 trasplantaments, els quals representen el 14% de la necessitat mundial. Al mateix temps, es va observar que 50 milions de persones moren cada any al món, un 10% de les quals serien potencials donants. Suïssa rep un 54% de negatives familiars a donar els òrgans. Durant el mateix 2018, a Europa van morir al voltant de 4.000 persones esperant un òrgan. Als Estats Units, 102.000 nord-americans esperen un òrgan cada any i, cada dia, en moren 21 que estan en llista d’espera.

Actualment, l’òrgan amb més demanda és el ronyó, segons han comunicat aquests 98 països a l’OMS. L’any 2006 es van fer 66.000 trasplantaments al món, els quals van significar el 10% de la demanda mundial. L’any 2018 es van trasplantar 90.300 pacients (un 36,5% van ser de donants vius) dada que suposa un 14% de la necessitat mundial. A Europa, l’any 2018, es van fer 34.221 trasplantaments. Tanmateix, a finals d’any, 59.845 persones seguien esperant un òrgan. Les dades demostren que, malgrat que l’activitat en nombre de trasplantaments segueix estable, aquest darrer any ha augmentat en un 5% el nombre de persones en llista d’espera. Com es pot observar, les xifres que ofereix aquest informe no són gaire esperançadores.

Aquest mateix dossier conclou que, si es potenciés la donació de cadàver, es podria aconseguir un milió de donacions a l’any, justament el nombre de trasplantaments que el món necessita. També incideix en el fet que la donació d’òrgans de donants vius pot suposar nombrosos problemes de salut que es poden evitar, si se segueixen programes de promoció de la donació de cadàver; i que la seguretat, l’eficàcia i la transparència són essencials perquè la societat pugui obtenir els beneficis que li ofereix el trasplantament.

Afortunadament, vivim en un país on s’ha treballat molt i molt bé en aquesta direcció. Les xifres ens avalen i, per vint-i-setè any consecutiu, Espanya revalida el seu lideratge mundial en donació i trasplantaments. Pel que fa a percentatges, de totes les donacions que hi va haver a la UE, el 20% van ser a Espanya (el 6% de les registrades al món malgrat que Espanya només representa un 9% de la població europea i un 0,6% de la mundial). Pel que fa a xifres, l’any 2018 a Espanya hi va haver 2.241 donants d’òrgans i es van poder realitzar 5.321 trasplantaments, dels quals 3.313 van ser de ronyó. I d’aquests, concretament a Catalunya, es van fer 1.151 trasplantaments gràcies a 328 donacions de cadàver vàlides i 130 donants vius.

Aquestes bones notícies són gràcies al bon treball de professionals sanitaris intensivistes i d’urgències amb coordinadors de trasplantaments de tots els hospitals, creant sinergies amb la solidaritat de la població. Per això, entitats com la Fundació Renal Jaume Arnó ens unim a aquesta tasca de fer divulgació, informant la població sobre què cal fer per ser donant, mitjançant projectes que tenen l’objectiu principal de sensibilitzar la població envers la importància de la donació d’òrgans i els trasplantaments.

“Si es potenciés la donació de cadàver, es podria aconseguir un milió de donacions a l’any, justament el nombre de trasplantaments que el món necessita.”